Titel Fairtrade gemeente verlengd!

 2e Titelverlenging Fairtrade Gemeente Krimpenerwaard

De gemeente Krimpenerwaard heeft weer tot het jaar 2024 de titel Fairtrade Gemeente behouden. Dit is niet iets dat vanzelf gaat, er moet achter de schermen door de Kerngroep heel wat werk verzet worden.

 

De titel Fairtrade Gemeente wordt verleend voor een periode van twee jaar. Hiervoor moet de gemeente voldoen aan de volgende zestal criteria;

* Lokale kerngroep – Er is een lokale kerngroep actief die initiatieven neemt om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en behouden.

* Gemeentebestuur – Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór Fairtrade en neemt op dit op in het inkoopbeleid en koopt Fairtrade producten als koffie, thee etc in.

* Winkels en horeca – Afhankelijk van de grootte van de gemeente dient een bepaald aantal plaatselijke winkels en horecazaken Fairtrade producten te verkopen/serveren. De gemeente Krimpenerwaard heeft momenteel 29 deelnemers hetgeen ruimschoots boven de norm van 23 is.

* Bedrijven en organisaties – In de gemeente Krimpenerwaard zijn er 43 lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties Fairtrade producten kopen en gebruiken, ten opzichte van een norm van 23

* Media-aandacht – Er moet een strategie zijn om de campagne langdurig in het nieuws te houden. Voor dit criterium organiseert de kernroep publieksevenementen, verzorgt PR en deelt gratis Fairtrade producten uit

* bijdrage aan realisatie SDG”s – De kerngroep ondersteunt of onderneemt zelf initiatieven die bijdragen aan  de realisatie van de door de VN vastgestelde 17 duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s – Sustainable Development Goals). Acht van deze doelstellingen hebben een directe relatie met Fairtrade. Hiervoor wordt samengewerkt met de stichting Waardzaam.

 

Het is de taak van de lokale kerngroep om te zorgen dat onze gemeente voldoet aan de criteria, zowel nu als in de toekomst. Elke twee jaar wordt dit door het landelijk bureau getoetst en wordt bepaald of de gemeente de titel weer mag prolongeren.  De hulp van vrijwilligers is hierbij essentieel. Mocht u daarbij willen helpen, structureel of incidenteel, neem dan gerust eens vrijblijvend contact op via info@fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl

 

De komende periode zal er door de werkgroep weer op zoek worden gegaan naar winkels, horeca, bedrijven en organisaties die ons willen ondersteunen en zich willen aansluiten bij dit initiatief. Samen maken we ons sterk voor eerlijke handel. Vraag eens na of uw lokale werkgever al aangesloten is. Wij horen het graag!

 

Voor verdere informatie en om te zien wie de deelnemers zijn kunt u kijken op www.fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl

 

Naar overzicht