MVO & SDG's

Wij zijn sinds kort onderdeel van duurzaamheidsplatform WaardZaam en willen ons verder gaan verdiepen in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en Social Development Goals (SDG’s). Heb jij daar ervaring in en wil je ons helpen dan horen wij graag van je via info@fairtradegemeentekrimpenerwaard.nl.

MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen)

MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische effecten hiervan, en houdt rekening met stakeholderbelangen.

 

Elke bedrijfsbeslissing heeft immers invloed op de stakeholders (belanghebbenden) van een bedrijf. Dat kunnen medewerkers of klanten zijn, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, leveranciers, investeerders en ook ‘de maatschappij’ in algemene zin.

Het is voor bedrijven belangrijk om het gesprek aan te gaan met hun stakeholders. Zo krijgt een bedrijf inzicht in de gevolgen van een beslissing voor anderen. Ook is het belangrijk dat het bedrijf transparant is over zijn activiteiten en de maatschappelijke effecten ervan.

 

MVO gaat niet alleen over het verduurzamen van de bestaande bedrijfsactiviteiten. Veel bedrijven gaan een stap verder en richten zich op nieuwe markten en businessmodellen gericht op winst voor mens, maatschappij en milieu.

SDG's (Social Development Goals)

De SDG’s bestaan uit 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze worden in het Nederlands ook wel ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ genoemd. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen tot stand door wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

De SDG’s startten in 2015 en lopen nog tot 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Het zijn de opvolgers van de Millenniumdoelen, die liepen van 2000 tot 2015.